Afgelopen dinsdag reed ik naar huis en toen viel me een schoen op die langs het fietspad lag. We kennen ze denk ik allemaal wel, die ene verloren schoen langs de kant van de (snel)weg of in het bos of in de stad. Het heeft mij altijd verbaasd en met zoveel vragen laten zitten. Van wie is die schoen? Waarom maar één? Wat zou dit voor betekenis hebben? Gaat het wel goed met de eigenaar van de schoen?

Vorig jaar kreeg ik een vraag van Natascha over “De Verloren Schoen”. Ze had er die dag al 3 keer eentje gezien en vroeg zich af of dit ook onder Signalen uit de Natuur valt en wat dat dan zou kunnen betekenen. Leuk, zo’n gerichte vraag! Ik heb toen een en ander uitgezocht en ja, ook met een schoen geeft de Natuur jou een Signaal waarmee je jezelf kunt coachen. Naar aanleiding van mijn ontmoeting met de schoen dinsdag, wat kan zo’n schoen betekenen?

De schoen als Kracht- of Machtsymbool

De schoen heeft veel symboliek om zich heen hangen. Van oudsher is het een machtssymbool. De stevigheid waarmee de aarde steun biedt is een maatstaf voor macht. Iemand die stevig in zijn schoenen staat en daarmee stevig op de aarde, is machtig. Dat symbool van macht gaat terug tot in de Oudheid. Bedienden liepen op blote voeten en de gezaghebbenden op schoenen.

Het uittrekken van de schoen duidt weer op het tonen van respect. Priesters in tempels lopen meestal op blote voeten. En wanneer je bij mensen op bezoek komt, is het ook een teken van respect om te vragen of het gewenst is of op prijs wordt gesteld wanneer je je schoenen uit doet bij de deur in verband met religie, gebruiken of hygiëne.

Deze symboliek kan worden vertaald naar jezelf in de zin van: wanneer je goed geaard bent, sta je stevig met beide benen op de grond, op Moeder Aarde.

Je bent vol zelfvertrouwen en je staat voor wie je bent. Je staat zeg als een rots, in je kracht en in balans.

De Magische Schoen

Naast de schoen als symbool voor kracht, bestaat er ook de magische schoen, zoals Hermes die droeg als Boodschapper van de Goden en God van de Wegen en Reizigers. Hij droeg gevleugelde sandalen die hem konden laten vliegen. Daarmee kon hij van de aarde opstijgen en razendsnel over land en water bewegen. Hieraan is het symbool van vrijheid gekoppeld en ook het symbool lucht. De magische schoen laat zwaartekracht en traagheid verdwijnen.

De symboliek van de magische schoen houdt verband met het je vrij voelen van verplichtingen, van dat wat je tegenhoudt en helpt je om makkelijk over obstakels heen te kunnen stappen.

Je voelt je vrij om te gaan en te staan waar je wilt, er is niets wat je tegenhoudt.

De schoen als beweger

De schoen kan je ook zien als een symbool voor bewegen, ook al is het meer de voet die erin zit, die voor de beweging zorgt. De schoen als beweger staat dan voor je levensweg, de reis die je bij je geboorte bent gestart en die bij je dood eindigt. Want ja, hoe je het ook wendt of keert, we zijn allemaal op onze eigen reis op deze aarde. We hebben allemaal medereizigers, sommigen reizen al ons hele leven mee, andere reizen kort met je mee en soms is alleen sprake van passanten. Hoe dan ook, je reist op eigen kracht en verantwoordelijkheid. Jij kiest de koers, de richting, of je doorgaat of steeds weer terug, of je in rondjes loopt of rechtuit.

De symboliek die je hierin kan zien is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je in je leven maakt. Past de keuze niet of ben je er niet gelukkig onder, verander dan van richting en sla een nieuwe weg in.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je in je leven maakt.

Letterlijke boodschap van Moeder Aarde, het steentje onder je zool

Via de schoen maken we contact met de Aarde en via de Aarde krijgen we ook energie tot ons en boodschappen door. Soms heel basaal als een steentje onder je voetzool dat je even laat stoppen om het onder je voetzool vandaan te halen, zodat je weer fijn door kan lopen. Zo kan het ook zijn met iets in je leven. Je wilt graag verder, maar je moet wellicht eerst nog iets afmaken, voordat je verder kan. Zolang je dat niet doet, zal het je blijven achtervolgen. Pas wanneer je het hebt opgelost of afgemaakt, dan pas is dat steentje uit je zool en kan je weer verder.

Heb je het gevoel dat je niet verder kunt, maak dan eerst af waar je mee bezig bent of los bepaalde kwesties op, daarna kun je vrij weer verder gaan op je levenspad.

De schoen in dromen

De schoen die we vinden op straat kan ons ook laten terugdenken aan een droom waarin schoenen zijn voorgekomen. Wanneer de schoen in een droom voorkomt, dan duidt dat meestal op ons gevoel over hoe we het leven ervaren. Draag je krappe schoenen, dan ervaar je het leven als moeilijk en voel je je gevangen of beperkt in je groei en ontwikkeling. Wanneer je schoenen juist lekker zitten, dan ervaar je dat je op de juiste plek zit en dat je succes hebt in de dingen die je doet. Draag je vieze versleten schoenen, dan wordt je aangemoedigd om je spirituele weg onder de loep te nemen of om de weg van vertrouwen te gaan, dat alles goed komt. Koop je schoenen in je droom, dan betekent het dat je nog een weg te gaan hebt voor je jouw doelen bereikt.

Om erachter te komen welk Signaal de Natuur jou wil geven met de Verloren Schoen, is het zaak om naar jezelf te luisteren door jezelf vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld de volgende:

  • Hoe geaard ben ik? Wat brengt mij momenteel uit balans? En hoe komt dat?
  • Wat voel ik bij het zien van die schoen, voel ik een hang naar vrijheid of voel ik me juist verloren? En wat houdt me tegen om vrij te zijn of waardoor voel ik me zo verloren?
  • Voel ik me opgelucht, omdat ik die oude schoen eindelijk kwijt ben, zodat ik een nieuwe weg in kan slaan? Of wil ik een nieuwe kant op, maar moet ik eerst nog wat afronden voor het zover is en ik dat oude pad achter me kan laten?
  • Zit ik nog wel op het juiste pad? Of bewandel ik een weg die nergens toe leidt?

De Verloren Schoen die ik tegenkwam op weg naar huis gaf mij duidelijk de boodschap dat ik iets moet afronden voor ik een nieuwe weg in kan slaan. In mijn geval betekent dat het doorbreken van patronen die mij niet meer dienen, die mij niets meer opleveren, die mij nu juist hinderen om te zijn wie ik ben. Voorheen loste ik zoiets op via de cognitieve weg. Maar nadat ik de zoveelste keer was omgevallen, ben heb ik nu gekozen voor lichaamsgerichte therapie. Want juist het gevoel dat wordt getriggerd, zorgt ervoor dat het overlevingspatroon wordt geactiveerd. En dan kan ik cognitief beredeneren wat ik wil, het gevoel gaat haar eigen weg. Nu leer ik mijn gevoel kennen, accepteren en dragen. Voor mij heel onwennig om op die manier te werk te gaan, omdat het nieuw voor me is en het me uitdaagt om ver buiten mijn comfortzone te gaan. Maar ik ben heel dankbaar dat ik het voor mij bekende pad ben afgegaan en de onbekende weg ben ingeslagen. Het brengt heel veel inzichten, rust en herstel van draagkracht. En ook al houdt dat proces in dat ik even pas op de plaats maak, die tijd is het meer dan waard. Ik kom weer in balans en sta straks weer vol zelfvertrouwen met beide benen stevig op Moeder Aarde♥

Ben jij wel eens een Verloren Schoen tegengekomen? En wat had die schoen voor boodschap voor jou?

Mocht je vragen hebben hierover of over zelf-coaching, vraag het me gerust, ik help je er graag mee.

Liefdevolle groet,
Elke )O( De Elzenboom /|\ 2020 ©

Bronnen:

  • pwsdeschoen.blogspot.com/p/de-symboliek-van-de-schoen.html
  • mydreamsymbolism.com/biblical-meaning-of-shoes-in-dreams-meaning-and-interpretation/
  • quornesha.com/2017/09/13/symbolic-meaning-of-shoes/
  • hubpages.com/religion-philosophy/the-symbolism-of-shoes
  • www.whats-your-sign.com/dream-symbol-meaning.html
  • http://hddesktopwallpapers.in/kitten-cute-wallpaper-shoe/

#Elzenboom #Natuur #Aandacht #Inspiratie #Druïde #ElkeDeElzenboom #InHetVoetspoorVanDeDruïde #ZelfCoaching #SignalenUitDeNatuur #Schoen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.