Beltane ~ Begin Zomer

Beltane is het 3e Vruchtbaarheidsfeest en wordt gevierd op 30 april-1mei. De viering van Beltane staat in het teken van de vruchtbaarheid in de zin van bevruchting van het zaad en het nieuwe leven dat hierdoor wordt gevormd. Het is het feest van de groeikracht en het opengaan van de natuur.  

Tijdens de avond van 30 april werden in vroeger tijden nepgevechten gehouden tussen de Zomergod in groen-witte kleding, versierd met bloemenslingers en linten, en de Wintergod in bont gekleed, versierd met Hulst. De Zomergod won altijd. Na het nepgevecht werd iedere deelnemer door het dorp of de stad gedragen, om zo iedereen de kracht van de bomen en het groene graan te brengen.

Op het Jaarwiel staat Beltane staat tegenover Samhain. Ze verdelen het jaar als het ware in tweeën en werden in vroeger tijden beschouwd als de twee belangrijkste vieringen. Samhain is het begin van de Winter en het begin van de donkere helft van het jaar. Beltane is het begin van de Zomer en het lichte deel van het jaar. Tijdens zowel Beltane als Samhain is de sluier tussen onze wereld en de Andere Wereld dun. En dat houdt in dat het een goede tijd is om te communiceren met je voorouders of divinatiewerk te doen.

Naamgeving Beltane

De naam Beltane betekent vuur of Bel Fire. Bel Fire verwijst naar de Keltische God van het Licht, Bel, ook wel bekend als Beli, Belenos of Belinus.

Andere namen zijn ook wel Mei Avond, Mei Dag, Vanadisnacht, Walpurgisnacht. Vanadis verwijst naar de Germaanse Godin Freya, de Godin van Magie, Liefde, Lust en Seksualiteit.

Beltane en Vruchtbaarheid

Een van de belangrijkste aspecten van Beltane is die van vruchtbaarheid en bemesting. Je kunt de tekenen daarvan overal om je heen in de Natuur zien. De bomen staan in bloei en krijgen hun bladeren terug, de weilanden staan vol met jonge dieren zoals lammetjes, eendjes en kalveren. Insecten zoemen en het zaad is diep in de aarde ontkiemt en schiet omhoog. De aarde barst uit haar voegen van vruchtbaarheid.

De viering of het feest van Beltane begint op 30 april met zonsondergang, beleeft haar hoogtepunt rond middernacht en gaat dan door tot de zonsondergang op 1 mei. Tijdens de viering wordt Moeder Aarde geholpen die vol in haar vruchtbare fase zit. Tijdens de nachten werden door onze voorouders de liefde bedreven en kinderen die werden geboren vanuit die liefdesbetuiging zag men als heilig. Via het liefdesspel deelden onze voorouders hun potentie met de natuur en voedden zij de Aarde. Voor een goede oogst was en is bevruchting van zaad nodig. En hierdoor kon de Aarde op haar beurt onze voorouders weer voeden.

De Gehoornde God en de Maagd

Bij Beltane staat het land in volle bloei en groeit de hele natuur wild en levendig. De Gehoornde God, ook wel bekend als de Young Stag, regeert deze tijd van het jaar. Hij heeft de hoorns en de kloof van een hert en het lichaam van een man. In Keltische tradities is deze mannelijke geest van de natuur de ontembare instinctieve wilde man van het bos en hij brengt uitbundige seksuele energie in het heilige huwelijk met de vruchtbare Aardgodin, in haar vorm als de Maagd of Jonge Vrouw.

Vroeger werd het bovenstaande gevormd in een ritueel. Een van de meisjes was gekleed als de Meisjesgodin en een van de jongens was gekleed als de Young Stag. Hun samensmelting werd gezien als een zegen en het heilige huwelijk tussen de gehoornde God en de jonge Aardgodin. Tijdens dat ritueel vonden veel mensen hun eigen plek in het bos of op de velden om zich ook te verenigen.

Beltane Vuren

Gedurende Beltane werden, en worden nog steeds, Beltane Vuren aangestoken. Vlak voor de viering, dus vlak voor zonsondergang, werden alle vuren gedoofd. En de start van het Beltane was een nieuw groot heilig vuur, vaak op een centrale plaats of op een heuvel, dat werd gemaakt uit hout van 9 Heilige Bomen:

 • Eik: mannelijke energie of de God
 • Berk: vrouwelijke energie of de Godin
 • Spar: (weder)geboorte
 • Wilg: de dood
 • Lijsterbes: magie
 • Appel: liefde
 • Wijnstok: vreugde
 • Hazelaar: wijsheid
 • Meidoorn: bescherming

Om de vruchtbaarheid te bevorderen, leidden onze voorouders het vee langs dit vuur. Het vuur zou ervoor zorgen dat het vee behoed werd voor ziektes en ongeluk. Het vee werd zo dicht langs het vuur geleid, dat parasieten op of in hun huid het niet overleefden. Op 1 mei werd het vee vervolgens naar de zomerweiden gebracht, waar het verbleef tot Samhain.

Ook getrouwde stellen en geliefden liepen langs het vuur of sprongen eroverheen om vruchtbaar te zijn of vruchtbaarheid te ontvangen en om zich tegen ziekten te beschermen. Wie samen over het vuur sprong, gaf daarmee te kennen samen het jaar door te willen brengen. Jongens sprongen over de vuren om hun moed te tonen en daarmee indruk te maken op de meisjes.

Beltane Kleuren

 • Wit, symbool voor de jonge Godin en haar puurheid
 • Rood, symbool voor de jonge God en zijn vruchtbaarheid
 • Groen
 • Roze
 • Lichtblauw
 • Pastelkleuren

Beltane Wierook

Beltane is een mooie gelegenheid om je huis te reinigen. Het energetisch reinigen van je huis en jezelf haalt zware of negatieve energie die aan je kleeft weg. Dat zorgt voor verlichting en maakt ruimte voor nieuwe ervaringen. Het energetisch reinigen wordt vaak gedaan met Nieuwe Maan, Volle Maan en Jaarfeesten. Om je huis en jezelf met Beltane te reinigen, is het leuk om een wierook samen te stellen die past bij Beltane en haar vruchtbaarheid, passie en vuur. Deze wierook kun je maken van:

 • Gedroogde Rozemarijn
 • Gedroogd Kattenkruid
 • Gedroogde Lavendelbloemen
 • Korrelige Benzoëhars

Via deze link kun je op YouTube zien hoe je deze wierook kunt maken: https://www.youtube.com/watch?v=4t_o48BYHe4

Heb je geen Benzoëhars, meng de kruiden dan met Jeneverbes. Doe dit in een vuurvaste kom, steek aan en blaas weer uit op een manier dat het blijft smeulen. Met de rook kun je vervolgens je huis reinigen door te smudgen. Smudge eerst jezelf en daarna alle ruimtes in je huis. Zet na het smudgen ramen en deuren open, zodat alle rook kan verdwijnen en jij een heerlijke gereinigd huis hebt.

Beltane Kruiden

 • Klaver
 • Frankincense
 • Meidoorn
 • Klimop
 • Calendula
 • Roos
 • Lijsterbes
 • Lieve Vrouwebedstro
 • Moerasspirea
 • Zuring

Beltane  en Dauw

De ochtenddauw op 1 mei werd door onze voorouders als magisch en heilzaam gezien en zij kenden aan deze dauw bijzondere krachten toe. De dauw ontstond door de stralen van de Maan of de tranen van de Godin van de Dageraad. Deze dauw werd opgevangen in doeken en daarmee werden de gezichten gewassen voor extra schoonheid. Regende het op de 1e mei, dan bevorderde die regen, aldus onze voorouders, schoonheid, groeikracht en vruchtbaarheid.

Ook het dauwtrappen heeft met de magische werking van de dauw van 1 mei te maken. Onze voorouders gingen voor zonsopgang naar de velden om daar met blote voeten in contact te komen met de ochtenddauw. Deze ochtenddauw had een heilzame werking op lichaam en geest. Zo hoopten ze zich te kunnen genezen van en beschermen voor ziekten. Met blote voeten op de dauw van Beltane lopen, verhinderde pijnlijke voeten. En mannen die hun handen wasten met de dauw van Beltane waren het meest bedreven in het maken van knopen en netten om te vissen

Dauwtrappen is tot na de tweede Wereldoorlog in ons land gedaan. Tegenwoordig wordt het dauwtrappen door verenigingen gedaan als sportieve activiteit. Maar je kunt natuurlijk altijd zelf lekker naar buiten gaan om de ochtenddauw op te zoeken op jouw manier en de werking ervan te ervaren. Mocht je Vrouwenmantel in je tuin of omgeving hebben staan, vang daar dan de druppeltjes uit op en masseer ze zachtjes in op je gezichtshuid.

De Meiboom

De Meiboom zag je overal met Beltane en vertegenwoordigde de Levensboom. Overal was het plaatsen en versieren van de Meiboom een vruchtbaarheidsrite. De Meibomen stelden de vegetatiegeest in boomgestalte voor.  Er werden verschillende soorten bomen gebruikt, zoals de ConifeerEsDenSpar en Berk. De boom werd in een optocht vervoerd met één of meer versierde wagens, de zogenaamde Mei-wagens. In sommige gevallen werd de optocht begeleid door muziek waarbij ook meifluitjes, hoppen of pijpen bij waren. Deze fluitjes werden gebruikt om de heksen en boze geesten te verjagen, zodat zij het Meifeest niet konden bederven.

De Meiboom was kaal op de top na. In de top hing een krans die symbool stond voor het cyclische van het leven of het Jaarwiel. Hij werd ook versierd met een vlag of vlaggetjes, strikken, linten, kronen, bladeren, planten, zoals de Jeneverbes, Fluitekruid en Boterbloemen, gekleurde wol en papier en slingers. Het versieren van de Meiboom verschilde per regio en per dorp of stad.

De Meiboom wordt rechtop gezet en zou het mannelijk fallisch symbool vertegenwoordigen. Deze Meiboom  wordt daarna diep in de vrouwelijke Aarde gestoken en dat staat weer symbool voor de samensmelting van het mannelijke en het vrouwelijke. De linten die erom heen werden geweven tijdens de Meiboom Dans stonden symbool voor onze aardse dans in dit leven en hoe we allen verbonden zijn. De witte linten vertegenwoordigen het zaad van de man en de rode linten het bloed dat vrijkomt bij het doorbreken van de maagdelijkheid van de vrouw. De linten werden door jongens en meisjes al zingend tijdens een dans om de boom heen gevlochten. Een traditioneel lied hiervoor is het volgende:

“In het bos groeide een boom,
wat een fijne boom was hij.
En in die boom daar was een tak,
En aan die tak daar zat een twijg
En aan die twijg daar hing een nest.
En in dat nest daar lag een ei
En op dat ei een vogel zat,
En van die vogel viel een veer
En vele veren werden een bed
En op het bed een meisje lag
En bij het meisje kwam een knaap
En in die knaap daar zat het zaad
En uit dat zaad een kindje kwam
En het kindje werd een man
En toen de man ging naar zijn graf
Groeide uit zijn graf een boom
En wat een fijne boom was hij
En in die boom daar was een tak
En aan die tak daar zat een twijg
Enz enz…..”.

Jongens en Meisjes

In de nacht van Beltane gingen jongens langs de huizen van huwbare meisjes. Ze plaatsten takken in de tuinen en elke tak had zijn eigen betekenis. Zo verwees een fijne Dennentak naar een goed meisje, een Kersentak naar een allemans schatje, de Meidoorn naar een feeks en een Berkentak naar een meisje dat vriendelijk en hardwerkend was. Vroeg in de ochtend kwamen de meisjes naar buiten om te kijken wat de jongens in hun tuinen hadden achtergelaten. De minder positieve takken werden snel verwijderd and de andere takken bleven staan.

Hoe kan je de symboliek van Beltane in je dagelijks leven brengen?

De meesten van ons hebben geen vee of de mogelijkheid om over vuren heen te springen of zich in de bossen terug te trekken. En in het kader van dierenwelzijn is het ook maar de vraag of het wel zo fijn is voor het vee om langs die enorme vuren te worden geleid. Maar wat als je vandaag de dag toch Beltane wil vieren?

De energie van Beltane staat voor passie, vruchtbaarheid, voortplanting en seksualiteit. Symbolisch kun je dat vertalen naar je innerlijke passie en drijfveer, de vruchtbaarheid van je plannen, wensen, dromen of acties en je levenslust. Voor geliefden en getrouwde stellen is het nog steeds bijzonder om juist met Beltane samen te komen. En heb je een kinderwens, dan kan je met Beltane de liefde bedrijven en Moeder Natuur vragen om vruchtbaarheid.

Daarnaast staat Beltane ook in het teken van het (her)vinden van je eigen levenslust, drijfveer of passie. Wat zou je het allerliefste willen? Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Waar gaat je hart van zingen en brengt een lach op je gezicht? Wat motiveert je? Hiervoor kan je tijdens Beltane tijd en ruimte voor maken. Ga voor jezelf eens na waar je gelukkig van wordt en hoe vaak je dat eigenlijk doet per dag. Bekijk dan eens of je daarvan meer kan doen op een dag. Dat is al een mooi begin om terug te keren naar je passie of je levenslust. Mocht je liever een ritueel doen, lees dan verder bij het Kleine Beltane Vuur Ritueel.

Tijdens Beltane is het ook een mooie gelegenheid om je meer te verbinden met het leven zelf, de aarde en de natuur om je heen. Ga alleen, met je geliefde of dierbaren een lekkere lange boswandeling maken en verwonder je over de explosie van al dat groen in de natuur en al die mooie bloemenpracht die je in deze tijd van het jaar om je heen ziet. Sta een moment stil bij de cirkel van het leven. Jouw of jullie rol daarin. Waar sta je nu? Wat zou je nog willen doen met of in je leven? Wat houd je tegen om dat te gaan doen en wat zou je kunnen doen om er toch kunnen komen? Leef, doe wat je doet met aandacht, laat je inspireren door de natuur en geniet!

Wat kan je doen met Beltane?

Beltane boeket

Maak een traditioneel Beltane boeket van Rozen, Margrieten, Seringen, Grasklokjes, Sleutelbloemen en Goudsbloemen of welke bloemen jij vindt passen bij vruchtbaarheid en mei. Geef het boeket een mooie plek op tafel of op je altaar.

Versier je huis en tuin met bloemen

Met Beltane begint de lichte helft van het jaar. Rond middernacht van 30 april op 1 mei versierden onze voorouders hun huizen met takken en bloemen. Zodra de Zon opkwam, zag hij op deze eerste dag van de lichte helft van het jaar deze versieringen ter ere van hem. Een leuk idee is het om in de geest van dit oude gebruik je tuin in orde te maken en bloeiers erin te plaatsen. In je huis kan je een mooi Beltane boeket plaatsen.

Kleine Beltane Vuur ritueel

Met Beltane stromen de levenskrachten door iedere boom, plant, bloemknop en grasspriet. De jonge God en Godin zijn samengekomen en de natuur is vervuld van vruchtbaarheid en belofte. Zoek op 30 april in de ochtend een smalle tak of een stuk hout die symbool gaat staan voor de Meiboom en het samenkomen van de jonge God en Godin. Je kan daarvoor een gevallen tak gebruiken of een houten paaltje of pin. Wikkel daaromheen witte en rode linten en plaats de tak of het stuk hout in een pot aarde of in de grond.

Ga met zonsondergang voor je Meiboom zitten en maak een klein ritueel vuur in je cauldron of vuurschaal (veiligheid voorop!). Je kunt hiervoor twijgjes gebruiken en boombast. Wat helemaal speciaal is, is om gevallen takjes van de 9 Heilige Bomen te gebruiken of met potlood op stukjes hout the 9 Ogham symbolen te schrijven en die in et vuur te leggen. Strooi wat losse bladeren en Beltane Wierook erover heen. Houd dan kort je handen boven het vuur (veiligheid voorop!) en voel de reinigende werking. Loop daarna om je Meiboom heen en denk aan wat jou gelukkig maakt en wat je wilt bereiken dit jaar. Neem daarna weer plaats voor je Meiboom en noteer je wensen en intenties op papier. Vouw je papier(tjes) op en houd het vast in twee handen voor je borst. Visualiseer al je wensen en intenties al uitgekomen, zo helder en duidelijk mogelijk. Voel ze, zie ze, ruik ze, proef ze, hoor ze,… Leg daarna je papiertjes in het vuur. Bedank wanneer jij vindt dat het klaar is je vuur en doof het.

Noot: Voordat je dit kleine ritueel doet, kun je op jouw manier een beschermende cirkel trekken.

Divineren

De Jaarfeesten zijn een mooi moment om te divineren; in het bijzonder met Beltane, omdat de sluier dan extra dun is. Divineren kun je doen door Tarotkaarten, Orakelkaarten, Runen of de Ogham te raadplegen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van leggingen opgenomen.

De Mei Koningin Legging

Mei is een tijd van vruchtbaarheid en opgewektheid. Bij Beltane is de donkere tijd van het jaar een verre herinnering en lijken de mogelijkheden van het leven zoet. Gebruik de Mei Koningin Legging om een gevoel van overvloed en veiligheid te herwinnen of te bevestigen. Als je een specifieke vraag in gedachten hebt, stel die dan terwijl je de kaarten schudt. Schud de kaarten en plaats ze op de posities één tot en met vijf, zoals afgebeeld.

Positie 1:
Veiligheid. Emotionele veiligheid. Wat je nodig hebt om je veilig te voelen. Waar ben je veilig in jezelf? Een ogenschijnlijk negatieve kaart beschrijft een situatie die je gerichte aandacht nodig heeft. Werk met de energie van die kaart om gevoelens van veiligheid te creëren.

Positie 2:
Overvloed. Gevoelens van overvloed. Overvloed kan monetaire welvaart omvatten, maar het beschrijft ook de emotionele breedte van je leven die vol en zoet is. Een uitdagende kaart leidt je naar een beperkte energiestroom; door het blok van een uitdagende kaart los te laten, zal emotionele overvloed volgen.

Positie 3:
Regeneratie. De mogelijkheden verkennen. De gedurfde actie die nodig is om te groeien en te bloeien. Een uitdagende kaart zal je de blokkade laten zien die je afhoudt van je hartenwens.

Positie 4:
Liefde. Emoties en relaties. Alle vormen van liefde, van vriendschap tot seksuele passie. Alleen jij kent je hart. Kijk naar de kleur van de kaart: wat zegt het je nu over je leven? (Staven = passie of woede; Bekers = liefde of vriendschap; Zwaarden = liefhebben van het intellect, hartzeer of pijnlijke beslissingen; Pentakels = sensualiteit, het lichaam of de waarde die u aan liefde hecht; Hofkaarten = persoonlijke kenmerken in je relaties; Grote Arcana-kaarten = het grote plaatje, het overkoepelende thema, karma of de spirituele aspecten van je relaties.)

Positie 5:
De toekomst. Het huidige voorstelbare resultaat is gebaseerd op de stroom van kaarten één tot en met vier. Welk verhaal vertellen de kaarten? De te leren lessen en het groeipotentieel. Hoe verhoudt positie drie, regeneratie, zich tot de toekomst?

Niets in tarot is voorbestemd en je hebt altijd een keuze. Als je de kaarten in deze lay-out niet leuk vindt, respecteer dan de informatie die ze je geven, want ze bieden geweldige waarheden. Kies vervolgens andere kaarten die de energie van je hartenwens uitstralen en plaats ze over de originele lay-out. Gerichte wil of intentie blijft de kern van magie. En heb je een kaart die je in het totaalplaatje niet kan duiden, trek dan nog een kaart om uitleg daarover te krijgen.

Om de Beltane Legging af te ronden, kun je met de kaarten mediteren, een journaal bijhouden, de kaarten op je altaar bewaren tot Midzomer/Litha, of gewoon sluit de legging. Draag gedurende de dag een paar kaarten bij je om de verbinding tussen jou en je hartsverlangen te versterken. Bevestig je kracht om overvloed en veiligheid terug te winnen door deze affirmatie:

“Ik concentreer me op de krachtige energieën van de jeugd. De verwachtingen voor de toekomst zijn hoog. Dit, of iets beters, manifesteert zich nu voor mij en voor het welzijn van iedereen.
En zo is het. Dankjewel’

~ Tarot for All Seasons, by Christine Jette

Wat kan je nog meer doen:

 • Bekijk de zonsopkomst en zonsondergang
 • Schop je schoenen uit en loop met je blote voeten over het gras en ervaar het gevoel van de grassprietjes onder je voeten
 • Maak een Meiboom, versier die met linten en dans erom heen
 • Maak een ketting of kroon van Madeliefjes
 • Zegen moeders en kinderen
 • Spring over een vuur of dans om een kampvuur heen (veiligheid voorop!) en uit je wensen
 • Spring samen met je geliefde over vuur of dans om een kampvuur heen en uit je wensen
 • Laat kinderen over een zaklamp (symbool voor vuur) heen springen en hun wensen uiten
 • Je Krachtdier vinden via https://www.youtube.com/watch?v=I3ppUi06y3Y
 • Feeënhuisjes maken of insectenhotels waar de bijen heel blij mee zullen zijn na een dag nectar verzamelen
 • Maak een slinger van papieren hartjes en schrijf op ieder hartje wat je zo mooi, lief of fijn vindt van je man, vrouw, kinderen, ouders, broers, zussen, dierbaren
 • Geef bloemen aan je dierbaren of breng ze bij een verzorgingstehuis
 • Schrijf een gedicht of een lied over de liefde en draag het voor bij het kampvuur
 • Versier manden met linten en bloemen, vul ze met een fles wijn, olie, bloemen of koekjes in de vorm van een hart en geef ze aan je dierbaren of aan een verzorgingstehuis
 • Maak fruittaartjes, haverkoeken of een haver crumble maken
 • Maak koekjes met honing en haver in de vorm van hartjes
 • Geniet van een kom aardbeien met verse slagroom
 • Zing en dans en maak muziek
 • Leg wat eten en drinken voor de Fay en de Natuurgeesten of Spirits neer als dank voor hun goede zorgen voor Moeder Aarde
 • Maak een gedicht of tekst en zeg deze hardop of in jezelf tijdens het ritueel

Heb een liefdevolle Beltane♥

Liefs,
Elke )O( De Elzenboom /|\ 2020 ©

Bronnen:

DeviantArt

#Natuur #Inspiratie #Aandacht #Druïde #ElkeDeElzenboom #InHetVoetspoorVanDeDruïde #Jaarwiel #ZelfCoaching #Beltane

)O( ZelfCoaching /|\