De Els

Wat hebben De Els en Zelf-Coaching met elkaar gemeen? Heel veel!
En het heeft allemaal te maken met haar eigenschappen, haar betekenis en waar ze voor staat.

De Els (en dan bedoel ik de Zwarte Els en niet de Grauwe Els) behoort bij de familie van de Berken en komt in heel Europa voor. Net als de Berk groeit de Els graag langs oevers van rivieren en meren waar haar takken bescherming bieden aan de plaatselijke flora en fauna. Ze groeit, ook als zij lange tijd in het water staat, gewoon door. Daarom staat ze vaak op vochtige, soms zelfs op moerassige plaatsen. In het veen zijn stuifmeelkorrels aangetroffen waaruit valt op te maken dat de zwarte Els al duizenden jaren in onze streek voorkomt.

De Els is een boom die snel volwassen wordt en een leeftijd van circa 150 jaar kan bereiken. Hoewel de Els in aangeplante vorm tot een hoogte van 20 tot 25 meter kan groeien, is zij in zijn verwilderde vorm vaak niet groter dan een flinke struik. Ze wordt veel op singels geplant om later hakhout te leveren en als windbreker ingezet langs akkerland. Om akkerland of boomgaarden heeft ze een verzorgende functie, ze houdt letterlijk de jonge gewassen of bomen uit de wind, totdat ze sterk genoeg zijn om op hun eigen benen te staan. 

Pionier

Het is een typische pionier boomsoort en ze wordt dan ook vaak gebruikt voor de bebossing van nieuwe terreinen als gesaneerde stortplaatsen en opgespoten gronden. De Els is de enige boom die als groenbemester kan worden aangemerkt. De Els heeft, in knolletjes op de wortels, bacteriën, die in staat zijn stikstof uit de lucht te binden. Dit compenseert het stikstofgebrek dat drassige grond vaak vertoont. Ze wordt dan ook aangeplant om slechte grond te verbeteren of om erosie van rivieroevers te voorkomen. Daarnaast nemen de bladeren de CO2 uit de lucht en de boom produceert zelf kostbare zuurstof. Zowel boven- als ondergronds dus een verrijking!

Droog elzenhout is zacht en taai, geel, duurzaam en gemakkelijk te verwerken tot klompen, bezemstelen, potloden en speelgoed. Elzenhout werd vroeger in de bouw gebruikt voor heipalen, als boerengeriefhout en voor onderwaterconstructies (half Venetië is gebouwd op Elzen palen, net als Amsterdam). Elzenhout in water wordt namelijk net zo sterk als het hout van de Eik op land. 

De bast, vruchten en bladeren zijn geschikt voor het maken van kleurstoffen. Vers groen hout levert een roze/beige kleurstof op, de katjes een groene, jonge loten een gele en de schors een roodbruine kleurstof. Keltische krijgers verfden zich met de Els rood.

Circle of Life

Onze voorouders wijdden de Els aan de Godin Morrígan en deze Godin vertegenwoordigt de ‘circle of life’, leven en dood. Al in het neolithicum (de nieuwe steentijd die ongeveer 11.000 voor Christus begon) waren Elzenbossen plekken van de doden. Een van de symbolen van Morrígan is de Raaf. Uit Ierse legende komt naar voren dat de eerste man voortkomt uit de Els en de eerste vrouw uit de Lijsterbes. Zulke verhalen laten zien dat onze diepste essentie is verbonden met dat van bomen; fysiek, karmisch en spiritueel.

Door onze voorouders werd de Elzenboon vanwege haar voorkeur om in vochtige gebieden, zoals de oevers van rivieren en moerasgebieden, te groeien als een enge boom gezien. De werd gezien als een zogenoemde tussenplek, een plek die niet helemaal water, maar ook niet helemaal aarde zijn was en als natuurlijke doorgang naar andere werelden en dimensies werd gezien. Voor onze voorouders waren dit plekken van watergeesten, nevelfeeën, dwaallichte, elven en heksen. Dit zou je nu symbolisch kunnen vertalen naar je innerlijke wereld, je angsten, je wensen en je dromen.

Magische en heilige Boom

De Els is door de geschiedenis heen een ‘bijzonder magische’ boom geweest. Het werd als misdaad beschouwd deze boom om te zagen, omdat de boze ‘boomgeest’ dan uit woede huizen zou platbranden. Degene die dat deed was de veroorzaker van onrust in de gemeenschap. Het kon ook makkelijk gezien worden als een Els was omgehakt, omdat het hout oranjerood wordt en lijkt alsof het bloedt. Elzentakken zouden beschermen tegen heksen, zo werden tijdens de Walpurgisnacht Elzentakken om het huis geplaatst om te beschermen tegen heksen. En Elzentakjes onder je hoofdkussen beschermen je tegen nachtmerries.

De Els en de Elementen

De Els staat in Het Jaarwiel in de periode van de Lente Equinox, symbool van het evenwicht in de Natuur en tussen individu en gemeenschap. De Lente hoort weer bij het Oosten en het element Lucht, dat staat voor vurchtbaarheid, nieuw begin en dromen omzetten in daden. Een Elzentak gestoken in de laatste korenschoof verzekert weer de vruchtbaarheid voor het volgende seizoen. 

En aangezien de Els de aarde versterkt langs oevers van water, behoort ook het element Aarde, het Noorden en fundering, bij de Els. En zo zijn alle elementen binnen De Els vertegenwoordigt, met accent op Water en Vuur (dat samen weer Lucht creëert, dat zorgt weer voor Water en dat verzorgt weer de Aarde en zo is de cirkel weer rond, de Cirkel van het Leven). De Els doorkruist gracieus en makkelijk de 4 Rijken van de Elementen. 

Een oude legende geeft aan dat het hout van de jonge Els traditioneel werd gebruikt voor het maken van fluitjes, panfluiten en blokfluiten. Dit bevestigt de aanspraak van de Els op het element Lucht. In het rijk van Vuur verandert de kleur van de Els in een vurig oranje, nadat het is gesneden, wat de Kelten reden gaf om aan te nemen dat de Els in het geheim heilige vlammen in haar vlees herbergt. Om dat punt te bewijzen, laat de Els op haar beurt zien dat hoewel zij slecht brandhout geeft, ze een ongerepte houtskoolsoort maakt die perfect is voor gestage en hete omstandigheden die door de Kelten werd gebruikt om fijne Keltische wapens te smeden. In dit opzicht herinnert de Els ons eraan dat we verborgen krachten in ons hebben die, als we erop tikken, geweldige middelen bieden waarmee we onze hoogste idealen kunnen waarmaken.

De Els als Coach

Iedere Boom heeft weer andere energie en wanneer ik dit toepas op de Els, dan is de Els een echte baanbreker, een pionier. Ze heeft zowel mannelijke (katjes) als vrouwelijke (propjes) bloemen en dat staat weer voor Yin-Yang, balans en evenwicht.

Na de bevruchting groeien de vrouwelijke bloemen uit tot groene, ribbelige kegeltjes. Deze rijpen in de herfst tot de zogenoemde Elzenproppen (kegels zonder zaad), die nog wel anderhalf jaar aan de boom kunnen blijven zitten. Zo kun je in 1 Els 3 generaties propjes tegenkomen en dat staat voor mij symbool voor de Triquetra, het drievoudige aspect van de Godin, leven-dood-wedergeboorte, de drie natuurkrachten Land-Lucht-Zee. 

Wanneer je het patroon van de bloemen bekijkt, dan kan je er de spiraal in ontdekken. De Els helpt je met je reis naar binnen voor antwoorden en inzichten en begeleidt je weer op je reis naar buiten om die antwoorden en inzichten in de praktijk te brengen. Ze daagt je uit om steeds een laagje dieper te gaan door de confrontatie met jezelf aan te gaan en zo stapje voor stapje dichter bij je ware natuur te komen.  Hiermee zorgt ze er voor dat je jouw eigen baan gaat breken. Ze helpt je met het doorbreken van patronen die je niet meer dienen. Ze helpt je met het wegwerken van obstakels die je hinderen om jouw volle potentieel te kunnen leven.  En ze geeft je nieuwe energie om vrij van belemmeringen er weer helemaal voor te gaan. 

Van de Els werden zowel schilden als wapens gemaakt. En de vaardigheid van de krijger bestaat erin te weten wanneer hij het zwaard moet opnemen en wanneer hij het schild moet opnemen. Een Elzenschild zal je beschermen en je moet geven en een Elzen gesmeed wapen zal je helpen jezelf te verdedigen. Maar het allerbelangrijkste aspect van de krijger is zijn of haar bedoeling. Dat is de sleutel tot succes of mislukking. de Els herinnert ons aan de noodzaak om kracht en moed te combineren met de vrijgevigheid van geest en mededogen. Er is een tijd om (jezelf) uit te dagen en er is een tijd om vrede (in jezelf) te bewaren. De Els leert ons dit onderscheid en de noodzaak om onder de oppervlakte van zaken te kijken, om verder te kijken en om achter het gevoel van het gevoel te kijken. Het combineert het verlangen naar zelfbehoud met het verlangen om te dienen en benadrukt de behoefte aan een stevig fundament om op te staan.

De Els helpt je de dingen onder ogen te zien die je hebt vermeden. Keuzes bijvoorbeeld uit het verleden waar je spijt van hebt, maar waarmee je niet in het reinde bent gekomen. Deze keuzes hinderen je nu om de keuzes te maken waar je wel blij van wordt. Hierdoor kun je zijn gaan handelen vanuit angst of tekort in plaats van uit vrijheid en overvloed. De Els steunt je om dwars door je angsten heen te gaan. Jezelf op een zachte krachtige en veilige manier te confronteren.

Wat ligt er in de donkerte en mag naar het licht?
Welk je zielsverlangen ligt er binnenin jou dat gezien wil worden?
Wat wil je en hoe kom je daar?

In de Lente, tijdens de Lente-equinox of Ostara bloeit de Els op rivieroevers. Met haar wortels diep in de Aarde onder het Water en haar takken hoog de Lucht in, overbrugt zij die magische ruimte tussen Hemel en Aarde. De Els-maand, Fearn door de Kelten genoemd, en uitgesproken als Fairin, is een tijd voor het nemen van spirituele beslissingen, magie met betrekking tot divinatie en om in contact te komen met je eigen intuïtieve processen en vaardigheden.

De Els nodigt je uit om je wensen en dromen uit te spreken, om overgebleven boosheid uit het verleden te vergeven en in het reine te komen met wat je hebt opgeschreven in het Boek van Jouw Leven.

Via mijn website en blog kan je kennismaken met de kracht van Zelf-Coaching. Het mooie is, je kunt het altijd en overal toepassen.

Zit je in een burnout, ben je depressief of overspannen, dan krijg je via Zelf~Coaching inzichten hoe dit heeft kunnen gebeuren, krijg je weer grip op je leven en zorg je ervoor dat het niet nog een keer gebeurt.

Sta je voor bepaalde keuzes in je leven staat op werkgebied, of wil je jezelf verder ontwikkelen op persoonlijk vlak of kun je inzichten gebruiken in de relatiesfeer,ook dan helpt Zelf~Coaching je, omdat je zelf aan het stuur staat van je eigen leven en daardoor maak je de keuzes die jou gelukkig maken.

Met Zelf-Coaching neem je de verantwoordelijkheid (terug) voor je eigen leven, de keuzes die je maakt en leef je jouw volle potentieel. Je gaat doen waar je hart van gaat zingen en je een glimlach op je mond krijgt. En dat doe je helemaal vanuit jezelf en voor jezelf♥

Heb je hier vragen over of wil je meer informatie, ik help je graag verder.

Liefdevolle groet,
Elke )O( De Elzenboom /|\ © 2020

)O( ZelfCoaching /|\