Litha ~ Midzomer ~ Alban Hefin

Op 21 juni vieren we Midzomer, ook wel Litha of Alban Hefin genoemd, en vieren we het hoogtepunt van de Zomer. Alle zaadjes zijn geplant, alles groeit en bloeit en we hoeven alleen nog maar te verzorgen, liefde te geven en te onderhouden. In de Zomer, net als in de Winter, zoeken we elkaar op om gezellig tijd met elkaar door te brengen, feest te vieren en samen te zijn. Vandaar ook de vele zomerse festivals.

Tijdens de Zomervakantie gaat het westelijk halfrond in een soort ruststand. Vandaar dat deze periode ook wel wordt beschouwd als Zomerse Rust. Net als bij de Winterse Rust is het een tijd voor beschouwing en reflectie. Je ziet al welke zaadjes vrucht dragen, welke groeien en bloeien en van welke straks een mooie oogst kan worden verwacht. Je ziet ook welke zaadjes niet tot groei zijn gekomen. Wellicht wil je die weghalen, zodat er ruimte komt voor nieuwe zaadjes die je dan straks in de Herfst kan oogsten. Kijk tijdens deze Zomerse Rust eens terug op het jaar tot nu toe. Wat waren je doelen, je plannen, je wensen. Wat is daar wel of niet van terecht gekomen? Wat zou je anders aanpakken? Wat zou je nog willen opstarten? Maak alvast de balans op en geniet van wat je hebt bereikt en laat je inspireren op wat je eventueel nog wenst. Ga ervoor♥

Het duel tussen De Eik en de Hulst

We vieren niet alleen het hoogtepunt van de Zomer, maar ook dat we zijn aanbeland op de helft van het jaar. Vandaag is het de langste dag en de kortste nacht. Moeder Natuur staat vol in bloei met voedsel, granen, bessen, groenten, bloemen en kruiden. Zij is vol van leven, als een Volle Maan.

De Hulst Koning (het afnemende licht) en de Eik Koning (het wassende licht) hebben een duel op deze dag om te bepalen wie de 2e helft van het jaar mag regeren. De Hulst Koning zal de winnaar zijn en regeren tot Midwinter. Na de 21e juni worden de dagen weer korter en gaan we weer Midwinter. De donkere helft van het jaar staat voor de deur.

De strijd tussen de Hulst Koning en de Eik Koning staat symbool voor transformatie en de verschuiving in de balans van kracht. Hiermee wordt erkend en geëerd dat zowel donker als licht elkaar nodig hebben en dat hiertussen balans nodig is om te kunnen groeien, levenslessen te leren en volledig in kracht te komen en te blijven staan. Na een periode van activiteit komt rust en na een periode van rust komt activiteit. Dit is een continu proces.

Naamgeving

Tijdens Midzomer wordt een keerpunt gevierd. Zoals de naam ook zegt: het midden of het hoogtepunt van de Zomer. Er heerst rust en de oogstactiviteiten worden afgewacht. De vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal. Litha komt van het Oud Germaans en betekent berghelling. Dit zou de symbolische berghelling kunnen zijn die de Zon tot Midzomer beklimt en na Midzomer weer afdaalt. In de Natuur gaat groei over in rijping, de energie van groei wordt omgezet in het voortbestaan van de soort veilig stellen. De berghelling kan ook staan voor het ritueel dat in vroeger tijden door onze voorouders werd gehouden. Zij lieten een brandend wiel van de berg afrollen en daar renden jongemannen dan achteraan om hun kracht te laten zien.

Midzomer Viering

Tijdens een Midzomer viering eer je de Zon voor zijn groeikracht en warmte. Dit is een tijd om energie en kracht op te doen voor de drukte van het oogsten weer begint op 1 augustus. Je kunt dit op allerlei manieren vieren. Bijvoorbeeld door het dragen van een bloemenkrans om de zonkracht in je op te nemen. Je kunt ook met familie en vrienden een grote barbecue houden. Wat helemaal speciaal is, is om de nacht van 20 op 21 juni wakker te blijven en buiten rond een vuur dat op een veilige manier brandt in een vuurkorf of in een vuurplaats te zitten en (samen) de zonsopkomst te bekijken. Het vuur dat tijdens Midzomer brandt, wordt als heilig beschouwd. Onze voorouders vermengden het as met het veevoer om zo het vee tegen onheil en ziekten te beschermen. Resten van het vuur werden ook in de eigen haard gelegd. Alles wat met het Midzomervuur in aanraking kwam, beschouwde men als gevoed met de Kracht van de Zon.

Midzomer Kleuren

De kleuren van Midzomer zijn de kleuren die je momenteel in de Natuur ziet, zoals geel, wit, rood, roze, blauw, oranje, groen, paars en goud.

Midzomer Wierook

Maak een mix van gelijke delen van Tijm, Rozemarijn, Basilicum en Riet. Voeg hierbij Rozenblaadjes, Goudsbloem, Lindebloesem, Lavendel, Munt en Sint-Janskruid en brand dit in je Zomervuur of strooi het na een gezellige barbecue over de na smeulende kooltjes.

Midzomer Kruiden

Alle kruiden die je nu kunt oogsten, zoals Lavendel, Sint-Janskruid, Kattenkruid, Madeliefjes, Duizendblad, Kamille, Bijvoet, Wilde Marjolein, Rozemarijn, Roos, Verbena en Klaver en nog veel meer. Voor je kruiden in eten of thee of kruidenwater gebruikt, check grondig of ze veilig voor consumptie kunnen worden gebruikt.

Midzomer Edelstenen

Amber, Lapis Lazuli, Citrien, Tijgeroog, Carneool, Granaat, Robijn

De Kruidenwis

Wat heel leuk is om te maken met Midzomer is een Kruidenwis. Een Kruidenwis wordt gemaakt rond Midzomer, omdat dan de kruiden vol Zonnekracht zijn. Dit werd door onze voorouders als magisch en heilzaam gezien. Je maakt de wis aan de hand van 7 of 9 kruiden. Wanneer je de kruiden plukt, vraag dan eerst aan het kruid of je het mag plukken en dank het kruid daarvoor. Wanneer je op deze manier de kruiden gaat plukken, zul je merken dat je van het ene kruid naar het andere wordt geleid. Als je al je kruiden hebt, dan maak je er een mooi boeket van, zoals op de foto, of je verwerkt ze in een krans.

Deze wis wordt dan traditie getrouw ingewijd boven een (veilig) vuur waaromheen symbolen van de elementen zijn vertegenwoordigd. Je loopt met je wis van het Noorden met de klok mee en vraagt of de Elementen je wis willen zegenen:

 • leg je wis op een bakje met aarde of een mooie edelsteen, wat jezelf het mooiste en fijnste vindt)
 • houd je wis boven de rook van jouw favoriete wierook of wapper met een mooie veer lucht naar de wis
 • houd de wis voorzichtig boven een gezalfd waxinelichtje of een altaar kaars
 • besprenkel je wis met water of leg het op een mooie schelp)

En als laatste vraag je het Zomervuur jouw wis te zegenen. Heb je een Kruidenwis van vorig jaar, dan kan je die in het Zomervuur leggen en met de rook van je oude wis zegen je dan de nieuwe wis.

Na deze inwijding hang je jouw Kruidenwis op een centrale plaats in je huis op waar de is je huis, haard en familie een jaar lang beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Wat extra betekenis toevoegt is wanneer je bekijkt welke kruiden je hebt gekozen en waar die voor staan. Dat maakt de wis tevens tot een krachtige raadgever. Mocht je dat lastig vinden, laat het me dan weten, ik help je graag verder.

Midzomer Sun Catcher

Zowel de Dromenvanger/Dream Catcher als de Zonvanger/Sun Catcher komen bij de Native Americans vandaan. Zoals volgens de oude mythen een Dromenvanger dromen vangt of nachtmerries weghoudt, zo vangt een Sun Catcher het zonlicht en daarmee de zonnekracht en de zonne-energie. Daarnaast verjaagt de Sun Catcher de duisternis. De Sun Catcher bestaat uit objecten die glinsteren in de zon, het zonlicht weerkaatsen of een regenboog aan licht de ruimte inbrengen. Wanneer het zonlicht via glinstering, weerkaatsing of kleur de kamer of ruimte inkomt, geeft het de energie en de kracht van de zon aan die ruimte.

Ik vind de Sun Catcher daarom een prachtig krachtvoorwerp. Niet alleen in de Zomer, wanneer de Zon op haar hoogtepunt staat, maar tijdens alle fases van het jaar. In het voorjaar brengt de Sun Catcher de groeiende sprankelende energie van de Lente, in het najaar brengt hij de zachte, tevreden genietende energie van overvloed en de nazomerzon van de Herfst en tijdens de Winter brengt hij tot Yule de hoop op het terugkerende Licht en na Yule het in kracht toenemende Licht met de bijbehorende energie. Het kijken naar de kleuren, de glinsteringen en lichtweerkaatsingen, of de Sun Catcher nu binnen of buiten hangt, werkt meditatief en maakt vrolijk. Echt een aanrader om te maken♥

Midzomer Divineren

Midzomer is een goede tijd om aan divinatie te doen. Je bent halverwege het jaar en de oogst staat voor de deur. Waar kan je nog aan werken? Wat kan je beter loslaten om nog iets nieuws voor te planten of te organiseren? Wat is er in jou verborgen dat het licht mag zien? Hier volgen 2 leggingen die je kunnen helpen met beschouwing en zelfreflectie.

Wat kan je nog meer doen?

 • de zonsopgang en zonsondergang bekijken;
 • divineren met je favoriete tarot of orakel deck;
 • je Midzomer altaar decoreren met Midzomerkruiden-, edelstenen en bloemen in de Midzomer kleuren;
 • je eigen Midzomer wierook maken van gelijke delen van Tijm, Rozemarijn, Basilicum en Riet. Voeg hierbij Rozenblaadjes, Goudsbloem, Lindebloesem, Lavendel, Munt, Sint-Janskruid en brand dit in je Zomervuur of strooi het na een gezellige barbecue over de na smeulende kooltjes;
 • ben je meer van de olietjes, dan is Midzomer Olie leuk om te maken: meng 2 delen Lavendelolie, 1 deel Tijmolie en 2 delen Rozenolie. Goed schudden en laten intrekken. Wil je dit als huidolie, dan vermengen met een 10 ml dragende olie als amandelolie of rijsolie;
 • een vreugdevuur maken de nacht voor Midzomer en samen met vrienden, familie of lekker zelf de nacht opblijven en de zonsopkomst bekijken;
 • een wandeling maken door het bos en de velden en al het moois van Moeder Natuur bewonderen;
 • kruiden oogsten tijdens het middaguur (1200 uur);
 • een verkleedpartij houden met vrienden en familie, waarbij het duel wordt nagespeeld tussen de Eik Koning en de Hulst Koning en waarna met z’n allen feest wordt gevierd tot zonsopgang;
 • smudgesticks maken van je geoogste kruiden en hang ze te drogen;
 • een citroencake of sinaasappelkoekjes maken;
 • genieten van een zomerpicknick met een heerlijke kan kruidenwater of kruidenthee van vers geplukte kruiden (check altijd of je de juiste kruiden hebt en ze veilig kunnen worden gegeten/gedronken).

Mooie, zonnige en inzichtvolle Litha gewenst♥

Liefdevolle groet,
Elke )O( De Elzenboom /|\ 2020 ©

Bronnen:

)O( ZelfCoaching /|\